Varför sommardäck är viktiga

I nordliga delen av världen där vinterväglag med is och snö råder under stora delar av vintern är rejäla vinterdäck ett måste. Vid däckskifte lagom till våren när isen och snön smält blir dock vinterdäcken inte optimala för vanligt väglag, då de ofta är belagda med dubbar vilket gör att asfalten slits och orsakar miljöförstöring. Därför blir det viktigt att byta till sommardäck för att dels spara på miljön och dels minska bränsleförbrukningen. Mellan 31 mars och 1 december är det lag på sommardäck i Sverige så länge inte vinterväglag råder.

Sommardäck och våtgrepp

För att utnyttja däckens unika egenskaper vid uppehåll såväl som regn, gäller det att välja däck med bra grepp i alla situationer. Idag finns ett bra sätt att snabbt ta reda på om däcken har bra våtgrepp. Genom att titta på märkningen på däcket som visar bromssträckan från 80 km/t till 0 km/t och ju högre klassmärkning ett sommardäck har från A till F desto bättre bromssträcka. Så om däcket är F-klassat är bromssträckan vid 80 km/t hela 18 meter,

Sommardäckens unika egenskaper

Däckens gummiblandning är mest avgörande för dess köregenskaper. Det är nämligen så att däckets gummiblandning är speciellt tillverkad för en balanserad och optimal elasticitet och mjukhet för temperaturer över 7 grader. Under sju grader minskar dess effekt och prestanda eftersom gummit då hårdnar. Gummitypen Butadiengummi (BR) är den gummityp som typiskt sätt används till bildäck på grund av dess slitstarka egenskaper.

Allmänt om sommardäck

När en ny bil säljs är den alltid utrustad med fyra sommardäck som är likadana. Det utgör den vanligaste däcktypen och när däcken är nya är mönsterdjupet någonstans mellan 8 och 9 mm. Mönsterdjupet är ett annat ord för de spår som löper genom gummiytan på däcken och som ger den friktion som behövs mellan däck och vägbana för att bilen ska hålla sig stadig på vägbanan. Allteftersom tiden går och bilen kör slits däcken ner mer och mer, men det absolut lägsta tillåtna mönsterdjupet är 1,6 millimeter och därefter måste man byta däck. Däckleverantörer har speciella mätstickor som du kan använda där det lägsta tillåtna mönsterdjupet är markerat.