Vinterdäck

Vinterdäck ska användas under datumen 1 december till den 31 mars. Skulle det däremot råda vinterväglag tidigare än detta där du bor, får du sätta på det tidigare. Du får ha dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april. Det finns däremot undantag när du inte behöver använda vinterdäck:

  • Om du har däck som har fälgar som är monterade på 10 tum eller mindre.
  • Utlandsregistrerade tunga bilar. Har du en utlandsregistrerad personbil, måste du ha vinterdäck.
  • Fordon som är registrerade att vara 30 år eller äldre.
  • Bogserat fordon behöver inte heller ha vinterdäck.

Hur vet du då vilka vinterdäck du ska välja? Du kan boka tid på närmaste verkstad och fråga om de kan hjälpa dig med vilka däck du ska ha. Tänk på att du bör ha minst 4-5 mm mönsterdjup på däcken du köper.

Många bilar har antisladdsystem idag och om du har ett par bra vinterdäck kombinerat med antisladdsystemet, kommer du kunna klara av en eventuell sladd bättre.

Har du en motorcykel finns det inga speciella regler som säger att du måste ha vinterdäck. Det finns däremot dubbdäck som ska användas för att du ska kunna ta dig fram i snön. Om du äger eller kör tunga fordon som lastbilar, kommer du behöva ha vinterdäck som har ett djup på minst 5 mm. Kravet säger dock att du endast ska ha vinterdäck på den drivande axeln på lastbilen. Vinterdäck gäller även om du har en släpvagn. Släpvagnen måste nämligen ha samma däck som dragfordonet.

På vissa ställen i större städer är det förbjudet att använda dubbdäck. Anledningen till detta är för att dubbdäcken sliter upp farliga partiklar i vägarna, vilket vi kan andas in och få in i vårt blodomlopp. Det är farligt för oss och de kan skada våra blodkärl och även våra lungor. På dessa vägar brukar det oftast finnas mer folk ute och det gör att du endast får köra med dubbfria däck. Om du ska ut och gå med din barnvagn kan du använda dig av så kallade snöstrumpor, dessa är vanligare i varma länder där det inte är lika vanligt att montera däck för vinterväglaget.