Fälgar för en snyggare bil

Antingen är du intresserad av bilar eller också inte – här finns oftast inget mellanting. Med bilintresset följer också att ägaren gärna kostar på den lite extra till utseendet. Det här kan handla om styling såsom kjolpaket, spoilervingar och annat som gör bilen lite häftigare på gatan. Dock handlar den allra första investeringen oftast om fälgar och däck när en bil ska pimpas. Hur det än är så gör fälgarna en enorm skillnad för bilens utseende. Jämför exempelvis en riktigt snygg aluminiumfälg med grannens svarta och tråkiga plåtfälg (antagligen utan hjulsidor), så är valet plötsligt lätt.

Det finns en hel uppsjö av fälgar på marknaden och av olika storlekar, vilket innebär att konsumenten ofta får beslutsångest. Som ett första steg bör man dock kolla upp vilka fälgar som passar på den egna bilen. Ett tips är att titta på de fälgar som redan sitter där, men konsultera annars bilens instruktionsbok – eller för den delen en däckfirma, som gärna hjälper till. Som vi redan har avslöjat lite diskret så finns det i huvudsak två olika varianter av fälg att välja bland:

  • Plåtfälg. Det här är en riktig ”grundfälg” som medföljer bilen om ingen annan typ av fälg ingått i priset. Den är grå eller svart till färgen och kompletteras lämpligen med en uppsättning hjulsidor för att piffa upp anordningen något. Tänk på att hjulsidornas storlek (uttrycks i tum) måste matcha storleken på fälgen. Hjulsidor hittar du i alla de butiker som säljer biltillbehör.
  • Aluminiumfälg. Tillverkad av, som namnet tydligt antyder, aluminium och har potential att ge bilen ett riktigt lyft utseendemässigt. Här har du möjligheten att ge din bil ett unikt utseende genom att välja en fälg som andra i din vänkrets inte har. Aluminiumfälgar hittar du som sagt hos däckfirmor, men även hos dem som säljer biltillbehör och liknande.

Många väljer att använda sig av plåtfälgar på vintern, när fälgarna påverkas av vägsaltet och därmed kan bli skadade, och håller sig med aluminiumfälgar på sommaren. Det här är antagligen ingen dum strategi, men visst är det ändå snyggare att använda aluminiumfälgar året om? Tänk bara på att tvätta av saltstänken om vintern.